HISTORIEN OM HERRESMYKKER

HISTORIEN OM HERRESMYKKER

Vil du høre lidt om historien om herresmykker?

Du bliver måske overrasket over at høre at herresmykker kan dateres helt tilbage til stenalderen. Herresmykker fra den tid var lavet af hugtænder, klør, vener og hud – udelukkende naturlige materialer.

De skulle spejle deres ejers status med særpræg af amulet eller tegn. Mange tusinde år er gået siden den tid, men vores forfædres tro og værdier påvirker fortsat udseendet af smykker til mænd og måder, som mænd bærer dem på.

ROLLEN AF MASKULINE SMYKKER OG TILBEHØR

Vi kan selvfølgelig se, hvad der var for årtusinder siden af hulemalerier og arkæologiske fund. Men det er nok til at forstå, hvorfor mænd brugte sådanne ornamenter. Kløer og hugtænder tjente som et totem, et tegn på en klan, en indikator for en krigers styrke eller et ønske om at få styrken hos et dødt dyr eller en fjende.

De største forskelle ses i smykker fra ledere, herskere og præster. For den herskende elite bliver dekorationer et symbol på monarkens magt, en indikator for hans rigdom og retten til tronen.

Udgravninger i Egypten viser det tydeligt. For præster og herskere havde tilbehør, der blev båret om halsen, hænderne og hovedet, som en hellig betydning. Gudernes tjenere mente, at en helt bestemt form og materialer bidrager til relationer med guddommen, giver dem magt og hjælper med at forkynde denne. Dette førte naturligt til det faktum, at de rigeste mennesker i gamle byer og lande havde de dyreste smykker.

Konger i gamle stater nød godt af denne luksus. Guld, sølv, platin, og alle slags ædelsten, der dekorerede halsstykker, armbånd, ringe og spænder, blev symboler for demonstrere, hvor rige og mægtige deres ejere var.

Gamle smykkemagere kendte ikke noget om masseproduktion, så hvert smykke til manden var unikt. Bueskytter beskyttede deres fingre med en bred ring og herskerer bar dem som et symbol på magt. En udbredt betydning af en herre ring var betalingen for god og trofast tjeneste. Det var en slags valuta og et symbol på en trofast karriere.

Armbåndets funktionalitet har også gennemgået en ændring. Tror du, at bikerer og rockere var dem der begyndte at bære smykker med pigge og nitter? Der tager du tager fejl. Et spidset armbånd tjente som et ekstra våben i sværdkampen. Brede læderstykker til underarmen beskyttede arme mod glidende sværdslag.

HERRESMYKKER I DAG

Som du kan høre, har herresmykker en rig og smuk historie. Vi ville vi ikke have stilfulde vedhæng, ringe og andre smykker til mænd i dag uden denne fortids historie. I dag er det er ikke muligt at forestille sig en moderne mand uden ringe, ure, armbånd til mænd, manchetknapper og andet tilbehør.